Frans van Ruth en Doris Hochscheid. (foto Célie Lucienne)
Frans van Ruth en Doris Hochscheid. (foto Célie Lucienne)

‘Verboden muziek’ in Zuidlaarder synagoge

Algemeen

ZUIDLAREN - Celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth, bekend van hun cd-serie ‘Dutch Cello Sonatas’, geven op zondag 11 december een bijzonder concert met muziek van Joods-Nederlandse componisten in de synagoge in Zuidlaren. 

Al vele jaren doet dit gerenommeerde duo onderzoek naar muziek van Nederlandse componisten die ten onrechte vergeten zijn. Zo ontdekten zij een ware schat aan prachtige composities, waarmee zij het publiek steeds opnieuw weten te verbazen en ontroeren.

In samenwerking met onder andere de Leo Smit Stichting ontdekten Hochscheid en Van Ruth vorig jaar een aantal composities van Joods-Nederlandse componisten die het slachtoffer werden van de Tweede Wereldoorlog. Hun composities raakten verloren of zijn om andere redenen onbekend gebleven. In het project ‘Forbidden Music Regained’ wordt deze muziek eindelijk uitgegeven en worden de componisten in ere hersteld. Hochscheid en Van Ruth dragen hier graag aan bij door deze verrassende muziek ten gehore te brengen. Zij spelen de sonate van Fania Chapiro, een fris en humorvol stuk, en de sonate van Hans Lachman, die een heel bijzondere sfeer heeft. Zij combineren deze muziek met werk van bekendere componisten: ‘Kol Nidrei’ van Max Bruch, ‘From Jewish life’ van Ernest Bloch en ‘Kaddish’ van Maurice Ravel. Tijdens het concert zullen Hochscheid en Van Ruth vertellen over de componisten, hoe de oorlog hun leven heeft beïnvloed en onder welke omstandigheden zij hun muziek schreven.

Het concert van Doris Hochscheid en Frans van Ruth in de Zuidlaarder synagoge begint op 11 december om 15.00 uur. Kaarten zijn te reserveren via het e-mailadres info@synagogezuidlaren.nl.