De synagoge aan de Zuiderstraat in Zuidlaren.
De synagoge aan de Zuiderstraat in Zuidlaren.

Expositie in synagoge over Kristallnacht en nazisme

Algemeen

ZUIDLAREN - Historische Vereniging Zuidlaren organiseert komende week in de synagoge aan de Zuiderstraat een kleine tentoonstelling over de opkomst van het nazisme en de Zuidlaarder Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

In de nacht van 9 op 10 november 1938 vond in Duitsland de Kristallnacht plaats. Talloze synagogen werden in brand gestoken, winkels en huizen van Joden werden verwoest. De naam ‘Kristallnacht’ verwijst naar het vele glaswerk dat tijdens deze aanvallen is vernield. De Kristallnacht wordt beschouwd als de opmaat naar de Holocaust, die miljoenen Joden het leven heeft gekost.

Ook Zuidlaren heeft te maken gehad met het antisemitisme. Overal in Zuidlaren kwamen bordjes te hangen met het opschrift ‘Voor Joden verboden’. Joden moesten de Jodenster dragen en afstand doen van hun sieraden en fietsen. Joodse kinderen moesten naar een aparte school. De Joden mochten alleen winkelen in niet-Joodse winkels tussen 15.00 en 17.00 uur.

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog woonden in Zuidlaren nog vijf Joodse gezinnen. Ze werden samen met vele andere Joden afgevoerd naar doorgangskamp Westerbork. Op 15 juli 1942 vertrok de eerste trein met 1132 Joden vanuit dit kamp naar Auschwitz. Tot in de zomer van 1944 ging er bijna wekelijks een transport naar één van de vernietigingskampen.

De expositie in de synagoge is op 8, 9 en 10 november overdag geopend voor leerlingen van de hoogste groepen van het basisonderwijs en overige belangstellenden. Op 8 en 9 november is de expositie ook ‘s avonds van 19.00 tot 21.30 uur te bezoeken.