Thom en Tess van de Lageweg met Harry Schmidt van de Voedselbank.
Thom en Tess van de Lageweg met Harry Schmidt van de Voedselbank.

Tess (11) en Thom (6) schenken sinterklaaslekkernijen aan Voedselbank

Algemeen

ZUIDLAREN - Dankzij een prachtige actie van broer en zus Thom en Tess van de Lageweg ontvangen veel klanten van de Voedselbank in Zuidlaren deze week een zak pepernoten of een sinterklaasfiguur van chocola in hun voedselpakket.

Eerder dit najaar zagen Tess (11) en Thom (6) op het Jeugdjournaal een item over kinderen die elders in het land bezig waren met het inzamelen van lege flessen om zo het werk van de lokale Voedselbank te steunen. Tess en Thom, die ondanks hun jonge leeftijd al erg begaan zijn met anderen, kwamen zo op het idee om in hun eigen omgeving een soortgelijke actie op touw te zetten. Ze legden hun plan voor aan moeder Diana, en toen die akkoord ging op voorwaarde dat ze alles zelf zouden regelen (’zulke projecten worden vaak al gauw míjn project’) gingen Tess en Thom aan de slag. Ze namen eerst contact op met de Voedselbank, die uiteraard erg blij was met het initiatief van de jonge Zuidlaarders. Vervolgens gingen Tess en Thom in hun eigen buurt - vooral de Holtakkers en Langakkers - langs de deuren met de vraag of mensen hun lege flessen wilden afstaan voor het goede doel. De actie werd ook gedeeld via de buurtapp. Binnen een mum van tijd stond de garage van de familie Van de Lageweg vol met statiegeldflessen en kratten.

Van de opbrengst van hun statiegeldactie hebben Tess en Thom maar liefst 106 zakken pepernoten en 85 sinterklaasfiguren van chocola kunnen kopen. Deze overhandigden zij vorige week aan Harry Schmidt van de Voedselbank. De Voedselbank zal de sinterklaaslekkernijen deze week verspreiden onder de klanten, zodat zij - en hun kinderen - in deze periode een leuk en lekker extraatje hebben. ,,Mooi dat kinderen ook wat lekkers krijgen als ze niet zoveel geld hebben”, kijkt Tess van de Lageweg met gepaste trots terug op de actie.