De bibliotheken in de gemeente Tynaarlo helpen mensen om digitaal vaardig(er) te worden.
De bibliotheken in de gemeente Tynaarlo helpen mensen om digitaal vaardig(er) te worden.

Bibliotheken Tynaarlo starten gratis computercursussen

Algemeen

TYNAARLO - De bibliotheken in Zuidlaren en Eelde starten in februari gratis cursussen om inwoners van de gemeente Tynaarlo digitaal vaardiger te maken. Later in het jaar worden de cursussen ook aangeboden in Vries. 

In ons dagelijks leven nemen computers en internet een belangrijke plaats in. Steeds meer zaken worden digitaal geregeld: bankzaken, in contact blijven met vrienden of familie, werk zoeken, spullen kopen via het internet en het invullen van de belastingformulieren. Naast kunnen lezen en schrijven zijn digitale vaardigheden ook belangrijk om mee te kunnen (blijven) doen in de samenleving.

De cursus ‘Klik & Tik’ is voor iedereen die geen of heel weinig kennis en ervaring heeft met computers en internet. Het is een digitaal oefenprogramma dat mensen zelfstandig en in hun eigen tempo leert omgaan met de computer en het internet. Cursisten leren bijvoorbeeld hoe ze de computer opstarten, een e-mail versturen, iets opzoeken op internet, een reis boeken en een Facebookprofiel aanmaken. Deze basiscursus bestaat uit vier lessen van 2 uur. De oefeningen worden online gemaakt onder begeleiding van docenten. Cursisten kunnen ook thuis oefenen.

Voor wie zelfstandig gebruik wil kunnen maken van de digitale diensten van de gemeente en de overheid is er de cursus ‘Aan de slag met je DigiD’. In deze cursus leren deelnemers bijvoorbeeld hoe ze inloggen op sites van de overheid, zorgtoeslag aanvragen, hun rijbewijs verlengen en hoe de ‘mijn-omgeving’ van de overheid werkt. Voor deze cursus, die eveneens uit vier lessen bestaat, is enige ervaring met computers en internet wel vereist.

Voor meer informatie over de cursussen kan men bellen naar 088-0128000 of langskomen bij het Digitaal Café in de bibliotheek: in Eelde op maandag van 13.30 tot 15.30 uur en in Zuidlaren op donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.