De Bonifatiuskerk in Vries.
De Bonifatiuskerk in Vries.

Kruisweg-litho’s te zien in Bonifatiuskerk Vries

Algemeen

VRIES - In de Bonifatiuskerk in Vries zijn vanaf 22 februari veertien lithografieën te zien van de kruisweg. Ze zijn gemaakt door kunstenaar Harrie Sterk (1913-1991). Het gaat om eenvoudige en krachtige werken in zwart-wit. 

De kruisweg bestaat uit staties (halteplaatsen) van Jezus op weg naar het kruis. Harrie Sterk zei hier zelf over: ,,Deze kruisweg is een van mijn mooiste opdrachten. Ik heb geen andere tekenen gebruikt dan Christus met zijn kruis waarmee je als toeschouwer alleen gelaten wordt. Je hoeft niet te bidden, zien is genoeg.’’

De litho’s vormen de rode draad in de vespers tijdens de jaarlijkse voorbereidingstijd op Pasen, ook wel de 40-dagentijd of Vasten genoemd. Deze wekelijkse vespers in het koor van de kerk vinden elke woensdag van 19.30 tot 20.00 uur plaats. De eerste is op Aswoensdag, 22 februari.

Verder hangen onder de toren en in het koor van de kerk zeven doeken die zijn geïnspireerd op bijbelteksten die centraal staan in de 40-dagentijd. Ze zijn gemaakt door verschillende kunstenaars.

De kerk is elke woensdag van 10.00 tot 20.00 uur geopend. Iedereen is welkom om even binnen te lopen en een kaarsje te branden. Ook de vespers ’s avonds zijn open voor iedereen.