Er is onder meer veel vraag naar installatiemonteurs. (foto: UWV)
Er is onder meer veel vraag naar installatiemonteurs. (foto: UWV)

Veel beroepen bieden structureel goede kansen op werk

Algemeen

TYNAARLO - Het aantal mensen met een WW-uitkering in de provincie Drenthe is in januari toegenomen. Dat betekent echter niet dat de gunstige uitgangspositie van werkzoekenden op de arbeidsmarkt ineens voorbij is. 

Veel beroepen bieden al jarenlang goede kansen op werk en lijken weinig last te hebben van schommelingen in de economie. De toename van het aantal mensen met een WW-uitkering betekent dan ook amper verlichting voor de krappe arbeidsmarkt. Die zorgt momenteel voor een recordaantal kansrijke beroepen. Eerder publiceerde UWV landelijke en regionale overzichten van beroepen die goede kansen bieden voor werkzoekenden. Nu is ook in kaart gebracht welke beroepen structureel kansrijk zijn. Die lijken minder last te hebben van schommelingen in de economie en de verwachting is dan ook dat deze beroepen voorlopig kansrijk blijven.  

In de arbeidsmarktregio Drenthe behoren bijna tachtig beroepen al minimaal vier jaar tot de kansrijke beroepen. Landelijk is de lijst met structureel kansrijke beroepen zelfs nog groter, ruim 140. Vooral beroepen in de bouw, industrie en techniek - zoals monteurs industriële machines en installaties, elektriciens, installateurs en monteurs elektrische installaties, (hoofd)operators proces- en levensmiddelenindustrie en timmerlieden - behoren tot de structureel kansrijke beroepen. De grote uitdagingen rond de energietransitie en de woningmarkt zorgen ervoor dat er in de techniek en bouw ook de komende jaren veel kansrijke beroepen blijven. Verder blijft de vraag naar verzorgenden IG en verpleegkundigen groot. De komende jaren neemt het aantal ouderen snel toe, ook onder medewerkers in de zorg. Dit betekent niet alleen dat de zorgvraag toeneemt, maar ook de vervangingsvraag.  

Erik Oosterveld, arbeidsmarktadviseur bij UWV: ,,Door de enorme krapte op de arbeidsmarkt zijn er meer beroepen dan ooit met goede kansen op werk. De oorlog in Oekraïne, hoge energieprijzen, inflatie, koopkrachtverlies en tekorten aan materialen en personeel zorgen momenteel voor onzekere economische vooruitzichten. De verwachting is dat het aantal mensen met een WW-uitkeringen dit jaar toeneemt. Dat betekent niet dat de gunstige positie van werkzoekenden op de arbeidsmarkt dan ineens voorbij is. Voor veel beroepen blijft de kans op werk gunstig. Dat geldt vooral voor beroepen die ook de afgelopen jaren kansrijk waren, zoals in techniek, bouw, zorg en ICT.’’