Kees Andriesse aan het woord tijdens de bijeenkomst van Historische Vereniging Zuidlaren.
Kees Andriesse aan het woord tijdens de bijeenkomst van Historische Vereniging Zuidlaren.

Lezing over landgoed Bosch en Vaart bij historische vereniging

Algemeen

ZUIDLAREN - Historische Vereniging Zuidlaren heeft woensdag de vijfde bijeenkomst van het seizoen 2022-2023 georganiseerd. Nadat voorzitter Hennie Fidder de vergadering had geopend en iedereen welkom had geheten, gaf zij het woord aan Kees Andriesse, die samen met Pieter en Greet Battjes - eigenaren en bewoners van het landgoed Bosch en Vaart in Vries - een inleiding over dit landgoed hield.

Bosch en Vaart is gelegen aan het Noord-Willemskanaal in Vries. Het huis werd gebouwd in 1881 in de eclectische stijl. Het heeft in de geschiedenis verschillende eigenaren gehad. De huidige eigenaar is er sinds 1984 woonachtig. In de loop der jaren is het gesplitst in een aantal delen. zoals huis, theekoepel en koetshuis. Alles werd door de huidige eigenaar weer tot één geheel gebracht.

Het landgoed is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland en inmiddels ondergebracht in een stichting. Bosch en Vaart zal te zijner tijd worden overgenomen door Het Drentse Landschap, omdat de huidige eigenaren/bewoners geen nageslacht hebben. Wel is bedongen dat zij op het terrein - op het daar aangelegde grafeiland - mogen worden begraven.

De huidige eigenaren hebben veel moeite gedaan om het complex in de originele staat terug te brengen. Op het landgoed wordt daarvoor veel werk verricht, mede met behulp van een aantal vrijwilligers. Het landgoed is, met uitzondering van de gebouwen, toegankelijk voor belangstellenden.

Na de bijdrage van de inleiders werden zij bedankt met een warm applaus. Als dank voor hun presentatie kregen zij door de voorzitter van Historische Vereniging Zuidlaren onder andere de bekende Zuidlaarderbol aangeboden.

De eerstvolgende bijeenkomst van de historische vereniging, op woensdag 22 maart, betreft de jaarvergadering. Deze zal onder meer worden opgeluisterd met niet eerder vertoonde filmbeelden van oud Zuidlaren.