Ruim een derde van de woningen in Aa en Hunze heeft zonnepanelen.
Ruim een derde van de woningen in Aa en Hunze heeft zonnepanelen.

Bewoners van Tynaarlo hebben meeste zonnepanelen van Drenthe

Algemeen

DRENTHE – Bewoners van Tynaarlo hebben naar verhouding de meeste zonnepanelen van Drenthe. In totaal hebben 43,9 procent van de woningen hier installaties met panelen. Dat blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en Klimaatmonitor. De inwoners hebben flink geïnvesteerd in zonne-energie. Het aantal woningen in de gemeente is in een jaar tijd toegenomen moet 26,7 procent.

Steeds meer Drenten hebben zonnepanelen op hun dak. Zoveel zelfs, dat er geen provincie te vinden is waar het aandeel woningen met zonnepanelen hoger is dan Drenthe. Inmiddels zijn in de provincie al 34,6 procent van de woningen voorzien van installaties met zonnepanelen. 

Volgens meest recente data uit 2022 staan er in Drenthe momenteel bijna 78.300 huizen met zonnepanelen. Dit is een flinke stijging (+20,7 procent) ten opzichte van een jaar eerder: toen ging het om bijna 64.900 woningen.

Tynaarlo koploper van Drenthe 
Bewoners van Tynaarlo hebben naar verhouding de meeste zonnepanelen van Drenthe. In totaal hebben 43,9 procent van de woningen hier installaties met panelen. Aa en Hunze doet het met 39,3 procent ook goed.

De top 5 Drentse gemeenten met het grootste aandeel woningen met zonnepanelen op het dak is:

  • Tynaarlo: 43,9 procent van de woningen heeft zonnepanelen
  • Westerveld: 43,1 procent van de woningen heeft zonnepanelen
  • Midden-Drenthe: 42,6 procent van de woningen heeft zonnepanelen
  • De Wolden: 41,8 procent van de woningen heeft zonnepanelen
  • Aa en Hunze: 39,3 procent van de woningen heeft zonnepanelen

In absolute zin hebben Emmen (14.524), Assen (10.415) en Hoogeveen (8.070) de meeste woningen met zonnepanelen.

Nergens in Drenthe hebben inwoners in één jaar tijd zo veel geïnvesteerd in zonne-energie als in Emmen. In de gemeente staan volgens meest recente data ruim 14.500 huizen met geregistreerde zonnepanelen, een stijging van 27,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Toen ging het om ruim 11.400 woningen. 

Andere gemeenten in Drenthe met een sterke toename zijn Noordenveld (+27,1 procent), Tynaarlo (26,7 procent), en Aa en Hunze (24,2 procent). 

Momenteel hebben bijna 1,8 miljoen woningen panelen op het dak liggen, een flinke toename van 26,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Independer gaat hierbij uit van de meest recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), die zijn van juli 2022. Het werkelijke cijfer zal dus hoger liggen, maar dat is nu nog niet te onderbouwen met officiële cijfers.