Drentse veteranen kunnen in aanmerking komen voor de Drentse Veteranenpenning.
Drentse veteranen kunnen in aanmerking komen voor de Drentse Veteranenpenning. (Eigen foto)

Drentse veteranenpenning voor Drentse veteranen

Algemeen

DRENTHE - Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma heeft zaterdag tijdens de twaalfde Drentse Veteranendag een speciaal ontworpen ‘Drentse Veteranenpenning’ gepresenteerd. Deze is bedoeld als blijk van waardering voor de veteranen die ons land hebben gediend tijdens gewapende conflicten en vredesmissies.
 
Nederland telt ruim honderdduizend veteranen, van wie er ruim 25.000 nog in actieve dienst zijn. De provincie Drenthe telt 2.900 veteranen. Zij deden mee aan vredeshandhavende of vredesafdwingende missies en waarnemingsmissies.

De provincie heeft grote waardering voor deze bijdrage van de veteranen aan de vrede en veiligheid op tal van plekken in de wereld, van Libanon tot Irak en van Mali tot Afghanistan. In 2021 is daarom de motie ‘Drentse veteranen’ aangenomen, waarin Provinciale Staten verzocht hebben om, samen met de Stichting Drentse Veteranen, te onderzoeken of er een blijk van waardering kan worden geschonken aan Drentse veteranen.

,,We hebben diverse gesprekken gevoerd met de Drentse Veteranen over de meest passende wijze waarop we recht kunnen doen aan hun inzet”, vertelt Klijnsma. ,,Ik ben blij dat we de veteranen met deze penning een mooi en tastbaar Drents eerbetoon kunnen geven. Zodat zij weten dat we hun werk heel waardevol vinden.”

Op de Drentse Veteranenpenning zijn drie symbolen te zien: ‘de Druppel’ van het Veteranenmonument in Assen, ‘de Witte Anjer’, het nationale symbool van erkenning voor veteranen en hun thuisfront en tot slot ‘de Zwaardschede in V-vorm’, die staat voor Veteraan, Vrede en Veiligheid.

Alle veteranen in Drenthe kunnen de komende periode een brief verwachten, waarin zij kunnen aangeven of zij de penning willen ontvangen. Indien een veteraan geen brief heeft ontvangen, kan hij of zij contact opnemen met Alie Brinks van de provincie Drenthe (a.brinks@drenthe.nl). Om voor de penning in aanmerking te komen, dienen veteranen geregistreerd staan bij het Veteraneninstituut. Meer informatie is te vinden op: www.nlveteraneninstituut.nl.