Ernst Arbouw bij de boom met de initialen van de Canadese soldaat.
Ernst Arbouw bij de boom met de initialen van de Canadese soldaat.

Lezing Ernst Arbouw in Brinkhotel

Algemeen

ZUIDLAREN - De Rotaryclub Zuidlaren-Anloo organiseert op dinsdag 2 mei een lezing van schrijver/journalist Ernst Arbouw in het Brinkhotel in Zuidlaren. 

De Rotaryclub Zuidlaren-Anloo organiseert ook dit jaar weer openbare en gratis toegankelijke lezingen voor belangstellenden uit Zuidlaren en omgeving. De sprekers vertellen hun eigen (persoonlijke)verhaal over hun loopbaan, met nadruk op de inhoud van het werk en de maatschappelijke, sociale en ethische uitdagingen en spanningen daaromheen. Natuurlijk zijn er ook uitgebreide mogelijkheden tot het stellen van vragen en discussie.

De volgende lezing wordt gegeven door Ernst Arbouw. In aanloop naar Bevrijdingsdag presenteert hij onder de noemer ‘H.W.R. was hier, Canada’ een bijzonder en vooral hartverwarmend verhaal over Canadese soldaten die deelgenomen hebben aan de bevrijding van Noord-Nederland. Het verhaal begint als Arbouw in een stukje bos in zijn woonplaats Eelde een boom vindt met in de bast gekerfd de initialen van een Canadese soldaat: H.W.R.TORONTO.CANADA. Met niet veel meer dan die paar letters vindt hij in een geallieerd archief een naam: Harold Wilbert Roszell, 21 jaar oud, gesneuveld bij de bevrijding van Groningen op 16 april 1945. Het is het begin van een zoektocht die thuis begint en leidt naar een voordeur in Toronto.

Arbouw schreef hierover het boek H.W.R. was hier, waarin hij het verhaal vertelt van gewone Canadese soldaten en hun rol bij de bevrijding van Nederland. Voor het boek reisde hij ruim zes weken door Canada, waar hij sprak met veteranen en historici en waar hij familieleden van Harold Roszell en John Tuckey ontmoette. 

De lezing begint om 20.00 uur, inloop is mogelijk vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Wel zal voor een goed doel een vrijwillige (digitale) bijdrage gevraagd worden.