Ad Duijn met de afbeelding van het insectenhotel dat hij kreeg overhandigd door wethouder Ririhena. (eigen foto)
Ad Duijn met de afbeelding van het insectenhotel dat hij kreeg overhandigd door wethouder Ririhena. (eigen foto)

Gezond Natuur Wandelen afgetrapt in Zuidlaren

Algemeen

ZUIDLAREN - Zorgboerderij De Stiep in Zuidlaren heeft zich aangesloten bij het landelijk iniatiatief Gezond Natuur Wandelen. Maandagochtend is het startsein gegeven, waarvoor ook wethouder Miguel Ririhena van Tynaarlo de wandelschoenen had aangetrokken.

Hij liep mee met een groep van zo’n veertig wandelaars. Het was de eerste keer dat een dergelijke wandeling in de gemeente Tynaarlo plaatsvond. ,,Het is de bedoeling dat er twee keer in de week gewandeld gaat worden onder begeleiding van vrijwilligers. Er is inmiddels een groep van vijftien vrijwilligers die in duo’s de wandelingen begeleiden op maandagmorgen en donderdagmiddag. Onderweg wordt wat verteld over de natuur’’, vertelt Ad Duijn van De Stiep. Hij is enkele maanden geleden in gesprek gegaan met Nynke en Berna, adviseur Gezonde Leefstijl en buurtsportcoach van Sport Tynaarlo over Gezond Natuur Wandelen en over de mogelijkheden om De Stiep als vertrek- en terugkompunt te gebruiken. ,,We waren het al snel eens, zeker gezien de plannen die er zijn om bij De Stiep een Speel- en Beweegparkje te realiseren, mits de financiën rondkomen.’’ De afgelopen maand heeft een fors aantal vrijwilligers routes uitgezet en proefwandelingen gedaan, met als uiteindelijk resultaat de officiële start van Gezond Natuur Wandelen in Zuidlaren.       

Ter gelegenheid van de aftrap was er de wens om De Stiep een passend presentje te geven als dank voor de gastvrijheid. Er is in overleg gekozen voor een royaal insectenhotel, dat een plek zal krijgen in de bloemenpluktuin. Het insectenhotel wordt op dit moment gebouwd bij een collega-zorgboerderij van De Stiep. Na een kort welkomstwoord van Tjisse Brookman van Stichting Gezond Natuur Wandelen kreeg Ad Duijn een plakkaat met een afbeelding van ‘het hotel’ uit handen van wethouder Ririhena. Ze spraken ook af om eind mei samen te gaan helpen bij de plaatsing. 

Op inmiddels 125 locaties in Nederland organiseert Stichting Gezond Natuur Wandelen Nederland elke week één of meer gratis wandelingen van een uur in het groen, binnen en buiten de bebouwde kom. De wandelingen starten op een vaste plaats en tijd en worden begeleid door vrijwilligers die onderweg ook iets over de natuur vertellen. De wandelingen zijn in de eerste plaats bedoeld voor mensen die graag wat meer willen bewegen, maar iedereen die het leuk vindt met een groep op stap te gaan is welkom. De wandelingen zijn gratis en deelnemers hoeven zich niet vooraf op te geven. In Zuidlaren zijn deze wandelingen op maandag om 10.00 uur en donderdag om 14.00 uur.