Jacqueline Stefels vertelt over haar expeditie naar de Norodpool.
Jacqueline Stefels vertelt over haar expeditie naar de Norodpool. (Eigen foto)

Lezing over expeditie naar de Noordpool in Glimmen

Algemeen

GLIMMEN - Jacqueline Stefels zal op 31 mei vanaf 20.00 uur een presentatie houden in Dorpshuis De Groenenberg Glimmen over haar expeditie naar de Noordpool. 

Jacqueline Stefels is docent en senior onderzoeker aan de universiteit van Groningen. Als bioloog doet zij al meer dan 30 jaar onderzoek aan de zee en hoe de ééncellige planten die daarin groeien een belangrijke rol spelen in het klimaat van de Aarde. De laatste 20 jaar is zij steeds meer onderzoek gaan doen in de poolgebieden. Aanvankelijk was dit vooral in de wateren rond Antarctica, maar in 2020 deed zij ook mee aan een grote internationale expeditie naar de Noordpool.

De Noordpool wordt wel de thermostaat van de Aarde genoemd. De opwarming gaat daar circa vijf keer harder dan waar dan ook op Aarde, met als gevolg dat de ijsbedekking van de Arctische oceaan in snel tempo afneemt. Hoe zich dit in de toekomst gaat ontwikkelen is nog onzeker en dat is dan ook de aanleiding geweest om een expeditie naar de Noordpool te organiseren. De expeditie had tot doel om het zee-ijs van de Noordpool gedurende één jaar te volgen. Na vele jaren van voorbereidingen vond de expeditie uiteindelijk plaats van oktober 2019 tot oktober 2020. Het zou de grootste polaire expeditie ooit worden, met een totaalbudget van meer dan 140 miljoen euro; waar 20 landen aan mee hebben gedaan en meer dan 600 wetenschappers bij betrokken waren.

In deze presentatie wordt een overzicht gegeven van de wetenschappelijke achtergrond van de expeditie, wat de plannen waren en wat ervan terecht is gekomen in een jaar waarin de wereld stil stond. Ook zal zij een overzicht geven van de bijdrage vanuit Groningen.

Boekingen via www.geboektinharen.com of via activiteiten@de-groenenberg.nl