Jitske Rinsma, Eske Koetje en Klaas Bil gaan werken aan twee schilderijen op 't Kleine Brinkje in Zuidlaren.
Jitske Rinsma, Eske Koetje en Klaas Bil gaan werken aan twee schilderijen op 't Kleine Brinkje in Zuidlaren. (Foto: Collectief RinseKoetjeBIl)

Collectief gaat schilderen voor het goede doel tegen ontlezing

Algemeen

ZUIDLAREN - Zuidlaren zal gedurende de maand september worden verrijkt met kunst en creativiteit, dankzij het opvallende kunstenaarscollectief RinseKoetjeBil in samenwerking met de Rotaryclub Zuidlaren-Anloo Het kunstcollectief strijkt neer op de Kleine Brink in het dorp. Er zijn schilderacties en een veelzijdige reeks aan kunstwerken, variërend van zeer imposant tot bescheiden. Kunstliefhebbers van alle leeftijden worden van harte uitgenodigd om de kracht en plezier van kunst te beleven. 

De gehele maand september op vrijdag en zaterdag zijn er vanaf 10.00 uur schildersessies op de Kleine Brink van het bevlogen collectief. Jitske Rinsma, Eske Koetje en Klaas Bil gaan werken aan twee schilderijen van elk 2.20 x 2.60 meter. De schilderijen die ontstaan zijn geïnspireerd op het kleine, maar ook diepzinnige boek ‘De Kleine Prins’ van Saint-Exupéry.  

De aftrap is op zaterdag 2 september om 11.00 uur. Hilde van Ree voorzitter van de Rotaryclub, zal de expo openen. ,,Wat leuk is dat mensen kunnen raden naar welke stuk uit het boek, het schilderij verwijst. Dit geeft een extra dimensie tijdens het kijken. Voorbijgangers kunnen ons aan het werk zien, de enorme schilderijen zien vorderen en een praatje maken, wat een het tot een unieke kunstervaring maakt”, vertelt Eske Koetje. 

,,Dit is echter nog niet alles. Harpist Engbert de Leeuw op Keltische harp en verhalenverteller Kaj van der Plas sluiten aan. Zij zullen het maken tot een belevenis, Van der Plas door zijn levendige en plezierig aanhorende verhalen en De Leeuw met de tere en feeërieke klanken van de harp. Op het bord op de Kleine Brink staat wanneer ze optreden. En er komen voorleessessies uit de ‘Kleine Prins’. De twee opvallende schilderijen en ander kleiner werk zullen worden geveild. De diversiteit aan kunstvormen en stijlen weerspiegelt de veelzijdigheid van RinseKoetjeBil en moedigt reflectie aan.” 

De opbrengst van de veiling zal ten goede komen aan het Taalhuis. ,,Het Taalhuis stimuleert de bevordering van taal en leesvaardigheid, onder andere voor laaggeletterden in de gemeente Tynaarlo. Een initiatief dat zich inzet voor de bevordering van goed en begrijpend lezen in de regio. Het organiseert activiteiten voor alle volwassen. Lukt het je niet om een Nederlandse brief te lezen dan kan je bij het Taalhuis terecht en leer je beter Nederlands lezen, schrijven of spreken. Hierdoor draagt RinseKoetjeBil niet alleen bij aan de kunstwereld, maar ook aan een positieve activiteit die de gemeenschap dient”, legt Koetje uit.

Het sluitstuk van dit alles is de veiling, deze vindt plaats op dinsdagavond 10 oktober, in het Brinkhotel te Zuidlaren. ,,Dit biedt het publiek een unieke kans om kunstwerken te verwerven en tegelijkertijd een goed doel te ondersteunen”, aldus Koetje. 

De kunstenaars zijn aanwezig op 2, 8 ,9, 10, 15, 16, 22, 23, 29 en 30 september vanaf 10.00 uur. Voor meer informatie over RinseKoetjeBil, hun kunstwerken en het evenement, is de website www.rinsekoetjebil.nl te bezoeken.