Herman van Hoogdalem aan het werk.
Herman van Hoogdalem aan het werk. (Eigen foto)

Lezing ‘Gezichten door dementie’ in dorpshuis Glimmen

Algemeen

GLIMMEN – Herman van Hoogdalem zal op 28 februari vanaf 20.00 uur in dorpshuis de Groenenberg aan Markeweg 1 in Glimmen een lezing houden met als thema Gezichten van dementie. 

Een heel bijzonder lezing dit keer over geschilderde portretten van mensen met dementie. De kunstenaar laat ook gefilmde portretten zien van hun dierbaren, gemaakt door Gijs Wanders, journalist en schrijver. De aquarellen en de korte films hebben al veel publiek getrokken. 

Herman van Hoogdalem is een zeer boeiend verteller over dit onderwerp waar iedereen in het leven wel een keer mee te maken krijgt. Hij is geboren in Groningen en opgegroeid in Groningen en Winsum, volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva te Groningen, alwaar hij in 1980 afstudeerde. Sinds 1989 is hij docent bij Minerva. Hij heeft zijn atelier in Sauwerd. De voornaamste thema’s binnen zijn werk zijn interieurs, portretten en stranden waarbij het licht het eigenlijke thema vormt. In 2022 is hij ook te zien geweest bij omroep Max in de documentaireserie Gezichten van dementie.

Expositie
Gezichten van dementie brengt een actueel onderwerp op een unieke manier onder de aandacht. De impact van de ziekte wordt duidelijk aan de hand van de indringend geschilderde portretten en de intieme verhalen erachter. Getoond wordt wat dementie met mensen doet, wat er gebeurt tussen de geschilderde hoofdpersonen en hun gefilmde naasten: het verdriet, de wanhoop, de onthechting, de berusting, de ontroering. De beelden maken veel los: mensen ervaren herkenning en daarmee erkenning, delen emoties en gaan met elkaar in gesprek. Er is een expositie van de portretten in aquarel van Herman van Hoogdalem tot en met 16 maart te zien in de Trefpuntkerk te Glimmen. De expositie is op vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. 

Moeder
,,25 Jaar geleden stierf mijn moeder. In de laatste fase van haar leven was ze dement. De verwording van haar gezicht en de verandering van haar karakter maakten diepe indruk op mij. Tijdens mijn bezoeken aan verpleeghuis De Dilgt in Haren zag ik een wereld die mij sterk is bijgebleven. Opeens was mijn moeder onderdeel van een gemeenschap van patiënten, sommigen slapend, anderen rusteloos rondlopend met die merkwaardig afwezige blik in hun ogen. Het was een wereld die mij schokte, een wereld zoals ik mij de Hades had voorgesteld”, aldus Van Hoogdalem.

Mag ik gaan?
Herman van Hoogdalem heeft naast Gezichten van dementie ook portretten gemaakt van mensen met dementie die hebben gekozen voor euthanasie. Daarbij werkte hij samen met huisarts Constance de Vries. De gesprekken gingen over vragen als: Wanneer is het moment dat ik niet meer verder wil? Hoe zorg ik dat ik niet te laat ben? Mag ik dit mijn partner wel aandoen? 

Belangstellende kunnen zich aanmelden via www.geboektinharen.com. Informatie is verkrijgbaar via activiteiten@de-groenenberg.nl

Een van de portretten van Herman van Hoogdalem uit de serie 'Gezichten door dementie'.