Afbeelding

HVZ sluit seizoen met lezing over Egbert Reitsma

Algemeen

ZUIDLAREN - De Historische Vereniging Zuidlaren (HVZ) organiseerde woensdag haar laatste vergadering van dit seizoen met een bijdrage van Frederique Reitsma, kleindochter van de bekende Glimmer architect Egbert Reitsma, die onder meer het Noorder Sanatorium in Zuidlaren ontwierp. 

Zij belichtte een aantal van de vele ontwerpen van haar grootvader. Aan het begin van zijn carrière ging Reitsma naar het westen van het land, waar hij vele villa’s ontwierp. Vervolgens toog hij naar Rotterdam waar hij tot 1920 bij het bureau Berghout werkte. Het Noorden trok hem toch meer, waarna Reitsma terugkeerde naar Groningen en zich aansloot bij het bekende kunstenaarscollectief De Ploeg. Hij was ontwerper van vele kerken in Nederland, de eerste was in Kollum. Vele ontwerpen waren uitbundig van opzet, maar in de jaren ‘30 - ten tijde van de crisis - werden de ontwerpen eenvoudiger en soberder. Een bekend ontwerp in Zuidlaren was die van het Noorder Sanatorium en de naastgelegen directeurswoning. De vele facetten van het ontwerp van dit unieke gebouw werden uitvoerig belicht. 

De voorzitter van de HVZ liet weten dat de vereniging momenteel bezig is met de verplaatsing van het Erfgoedcentrum van de boven-  naar de benedenverdieping van het Erfgoedcentrum in de bibliotheek. Deze verhuizing zal de komende weken gerealiseerd worden, waarmee het centrum voor iedereen toegankelijker wordt. De HVZ hoopt in september weer met een nieuw seizoen te starten.