De onderscheiden inwoners van Tynaarlo met burgemeester Thijsen. Prof. dr. Erik Frijlink ontbreekt. (foto: Persbureau Drenthe)
De onderscheiden inwoners van Tynaarlo met burgemeester Thijsen. Prof. dr. Erik Frijlink ontbreekt. (foto: Persbureau Drenthe)

Acht koninklijke onderscheidingen uitgereikt in Tynaarlo

Algemeen

ZUIDLAREN – Maar liefst acht koninklijke onderscheidingen heeft de gemeente Tynaarlo vandaag mogen uitreiken in het kader van de jaarlijkse lintjesregen rond Koningsdag. Zeven inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, één tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

Professor doctor Erik Frijlink (63) uit Eelde is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontvangt deze onderscheiding uit de oudste en hoogste civiele Ridderorde voor zijn werk als Hoogleraar Farmaceutische Technologie en Biofarmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Waar Frijlink de meest opvallende maatschappelijke impact mee heeft behaald is een uitvinding voor inhalatoren om medicijnen voor astma en COPD in poedervorm in de longen toe te dienen. Dit is vooral handig voor patiënten met een ernstig verminderde longfunctie (zoals bij astma of COPD) of voor kinderen die een beperkte longcapaciteit hebben. Op basis van deze uitvinding hebben Frijlink en zijn team een poeder inhalator ontwikkeld waarmee zeer hoge doses medicijnen afgegeven kunnen worden die nodig zijn voor antibioticatherapieën bij ziekten zoals cystische fibrose en tuberculose. Andere onderzoekslijnen spitsen zich toe op het gericht afgeven en het langer houdbaar houden van medicatie in het lichaam. In beide gevallen werken de medicijnen beter voor de patiënten, wat leidt tot betere behandelingen en een hogere kwaliteit van leven. Frijlink staat bekend om zijn warme persoonlijkheid en zijn loyaliteit naar de organisatie en zijn collega’s.  

Ina Hiemstra-Bolt (77) uit Paterswolde is al 34 jaar vrijwilliger bij de Luisterlijn, waar mensen naartoe kunnen bellen die behoefte hebben aan menselijk contact of over problemen willen praten. De gesprekken gaan vaak over eenzaamheid, financiële problemen, familieproblemen of mensen met suïcidale gedachten. Ina is ook mentor en coach en begeleidt nieuwe telefoonwachten. Daarnaast is ze al 24 jaar contactpersoon bij de Dorpskerk. Contactpersonen brengen kerkelijke post en maken regelmatig een praatje. Zo zijn ze vaak als eerste op de hoogte van het wel en wee van gemeenteleden, gaan daarop in of benaderen op verzoek een pastorale ouderling of een van de professionele geestelijk verzorgers (pastores). Samen vormen de contactpersonen een ‘wijkteam’, aangevuld met een coördinator. Mevrouw Hiemstra wordt omschreven als iemand met veel positieve energie en het talent om mensen zich snel op hun gemak te laten voelen bij haar.

De 74-jarige Corke van der Weijden-Peereboom uit Vries is al 50 jaar in verscheidene (vrijwillige) functies actief voor de PvdA. Zo was ze gemeenteraadslid en wethouder in de gemeente Hilvarenbeek, lid van de commissie Financiën in het Gewest West Brabant, secretaris van de afdeling Haren, secretaris en voorzitter van de afdeling Tynaarlo en sinds 2021 bestuurslid van de afdeling Tynaarlo. Ook is ze negen jaar vicevoorzitter van de Rekenkamercommissie van de gemeente Assen geweest en sinds negen jaar eveneens voor de PKN-kerk in Noordlaren-Glimmen. Als secretaris heeft Corke een spilfunctie: ze verzorgt het secretariaat, bereidt maandelijkse vergaderingen voor, plant voorbesprekingen en afspraken van de voorzitter, houdt voortgangsgesprekken met de koster en de tuinman en is betrokken bij de begraafplaats van de kerk. 

Sytske van der Kooij-Huizinga (80) uit Paterswolde krijgt de onderscheiding omdat ze 54 jaar actief is bij Vrouwen van Nu en 34 jaar in de bibliotheek. Ze werkt een vaste middag per week en helpt met klusjes om het werk voor iedereen die de bibliotheek bezoekt gemakkelijkerte maken. Voor de Vrouwen van Nu zet Sytske zich al jaren in. Ze heeft de afgelopen decennia diverse bestuurlijke functies gehad en zich beziggehouden met een breed scala van activiteiten, projecten en commissies voor en vanuit de afdeling Eelde. Naast de verschillende bestuursfuncties maakte zij deel uit van de commissie wereldvrouwen en gaf zij onder andere cursussen schilderkunst.  

Gert (64) en Ina Meijer-Polling (63) uit Zuidlaren zijn al 36 jaar vrijwilliger bij de plaatselijke Laarkerk. Beiden zijn actief in de rommelmarktcommissie. Ina wordt omschreven als ‘steunpilaar’ en is één van de coördinatoren op het gebied van het innemen en sorteren van spullen, een klus die het hele jaar doorgaat. Ook coördineert ze verschillende activiteiten die tijdens de rommelmarkt plaatsvinden. Beiden zijn via de Raad van Kerken Zuidlaren betrokken bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente. Gert is ook al 15 jaar vrijwilliger bij het Ronald McDonald Huis in Groningen, een huis met 28 gastenkamers waar ouders, broertjes en zusjes van kinderen die opgenomen zijn in het Beatrix Kinderziekenhuis kunnen verblijven. Eén avond in de week is Meijer samen met zijn collega’s verantwoordelijk voor het schoon en netjes houden van de openbare ruimtes van het Huis, het aanvullen van de voorraden, het doen van de was en alle andere klussen die op zijn pad komen. Ook is hij een luisterend oor voor de gasten.  

Jan (78) en Harma Jansen-Hoendervanger (76) uit Zuidlaren zijn al 44 jaar vrijwilliger bij de Laarkerk in hun woonplaats. In de Laarkerk is Jansen momenteel hulpkoster, nadat hij eerder lid was van de Commissie van Beheer. Verder zet hij zich in voor verschillende zaken binnen de kerk. Zijn vrouw heeft al veel functies bekleed binnen de kerk, zowel in het pastoraat als tijdens diensten en bijzondere evenementen. Daarnaast is Harma al enige jaren als vrijwilliger actief in het winkeltje van verzorgings- en verpleeghuis Mozaïek, waar bewoners van boodschappen worden voorzien. Jan is ook vrijwilliger bij Mozaïek en bij Molen de Wachter, waar hij coördinator techniek is en betrokken bij stoomradarboot De Jonge Wachter. Bij Mozaïek is hij chauffeur: hij brengt bewoners naar hun bestemming en haalt ze weer op.

De onderscheidingen zijn door burgemeester Marcel Thijsen uitgereikt tijdens een bijeenkomst in de Sprookjeshof in Zuidlaren.