Afbeelding

Landgoed Bosch en Vaart viert 10-jarig bestaan

Algemeen

VRIES - Iedereen die wel eens op de fiets van Assen naar Groningen fietst of juist andersom van Groningen naar Assen kent ongetwijfeld het aan het Noord-Willemskanaal gelegen Landgoed Bosch en Vaart in Vries, de grote witte villa in bijzondere stijl. 

Tijdens de landelijke Dag van de Kastelen en Buitenplaatsen op maandag 20 mei, Tweede Pinksterdag, is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen. Het verhaal van het landgoed en zijn bewoners is een aantal jaren geleden vastgelegd in een rijk geïllustreerd boek dat tijdens de open dag te koop is. Een zwarte bladzijde in de historie van het landgoed is de moord door de Nazi’s op de twee zonen van de familie Stavast die in de Tweede Wereldoorlog op Bosch en Vaart woonde. Nog jaarlijks worden Hendrik en Pieter Stavast op 4 mei herdacht bij het oorlogsmonument in Vries.

Woest en ledig
Op 31 jarige leeftijd kocht Pieter Battjes in 1984 het vervallen landgoed dat stamt uit 1881. ,,Het was woest en ledig, zoals in Genesis staat’’, aldus Pieter. Met zus Greet en partner Kees Andriesse is hij al veertig jaar bezig de vijf rijksmonumenten, tuinen en het park in oude luister te herstellen. Het landgoed is ondergebracht in een stichting, zodat hun levenswerk voor de toekomst veilig gesteld is. De stichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) die nauw gelieerd is aan stichting Het Drentse Landschap. De laatste jaren krijgen ze bij het onderhoud van het landgoed hulp van een vaste vrijwilligersgroep die inmiddels uit elf personen bestaat. De bewoners beschouwen zichzelf als tijdelijke passanten die het landgoed doorgeven aan een volgende generatie. Wat ze wel alvast hebben geregeld is dat zij hun laatste rustplaats op het landgoed krijgen. Van de gemeente Tynaarlo hebben zij toestemming gekregen om op hun geliefde landgoed begraven te worden.

Op Tweede Pinksterdag zijn de privétuinen van 10.30 tot 17.00 uur opengesteld voor het publiek. Er zijn om 11.00 en 14.30 uur rondleidingen over het landgoed, maar er is ook mogelijkheid om vrij rond te wandelen. Bij de Oranjerie is er koffie en thee verkrijgbaar en in de tuin wordt een terras ingericht (bij slecht weer in de kas). Auto’s kunnen langs het Noord-Willemskanaal geparkeerd worden, fietsen bij de ingang van nummer 30. Honden en fietsen zijn op het terrein niet toegestaan.