Henk Heijerman (midden) neemt het boek 'De Hondsrug - Landschap van eeuwen' in ontvangst.
Henk Heijerman (midden) neemt het boek 'De Hondsrug - Landschap van eeuwen' in ontvangst.

Nieuw boek over de Hondsrug gepresenteerd

Algemeen

BORGER - Cathrien Posthumus (manager De Hondsrug UNESCO Global Geopark) en Harrie Wolters (directeur Hunebedcentrum) hebben vandaag één van de eerste exemplaren van het publieksboek De Hondsrug - Landschap van eeuwen aangeboden aan loco-burgemeester Henk Heijerman van de gemeente Aa en Hunze.

Het verschijnen van het boek is een bijzonder moment: Het laatste overzichtsboek over de Hondsrug, dat in 2013 is uitgeroepen tot een Europees en Global Geopark, stamt uit 1970. De burgemeesters van de andere Hondsruggemeenten (Groningen, Tynaarlo, Borger-Odoorn, Emmen en Coevorden) krijgen één dezer dagen ook een boek uitgereikt. Afgelopen woensdag hebben de commissarissen van de koning Jetta Klijnsma (Drenthe) en René Paas (Groningen) het nieuwe publieksboek al in ontvangst genomen.

De Hondsrug - Landschap van eeuwen brengt de fascinerende geschiedenis van het Hondsruggebied in beeld. Het is één van de oudst bewoonde plekken van Nederland. Er leefden neanderthaler-jagers toen de laatste ijstijd nog moest beginnen. Bijna alle hunebedden vindt men in het Hondsruggebied. Behalve een unieke geologie en een lange prehistorie heeft het Hondsruggebied ook een jongere geschiedenis vol verhalen.

In 2013 is het Hondsruggebied (dat het gebied van Coevorden en Emmen tot aan de stad Groningen beslaat) uitgeroepen tot een Europees en Global Geopark. Daarmee is het Hondsruggebied het eerste Geopark van Nederland. Wereldwijd zijn er meer dan 150 Geoparken. Geoparken hebben als kenmerk dat ze een bijzondere ontstaansgeschiedenis hebben, in combinatie met het culturele- en natuurverhaal. Sinds 2015 zijn alle Geoparken in de wereld toegetreden tot een nieuwe UNESCO-categorie. Vanaf dat moment heet het gebied Hondsrug UNESCO Global Geopark. In het gebied zijn zes gemeenten vertegenwoordigd en twee provincies.

De Hondsrug - Landschap van eeuwen is een uitgave van Stichting Het Drentse Landschap. Het Drentse Landschap werkte hierbij nauw samen met De Hondsrug UNESCO Global Geopark en het Hunebedcentrum in Borger. Het boek is tot stand gekomen met behulp van vele partijen. Bertus Boivin schreef de teksten, Hans Dekker en Alle Oldenbeuving maakten de meeste foto’s en Albert Smit van Ga Creatief Meppel deed de vormgeving. De Hondsrug - Landschap van eeuwen is verkrijgbaar via de webwinkel van Het Drentse Landschap, bij het Hunebedcentrum en in diverse Drentse en Groningse boekhandels.