De leden van Highland Dancing.nl trainden in coronatijd vooral online. (foto Highland Dancing.nl)
De leden van Highland Dancing.nl trainden in coronatijd vooral online. (foto Highland Dancing.nl)

Vijf jaar Schots dansen in Zuidlaren: Highland Dancing.nl viert eerste lustrum

Algemeen

ZUIDLAREN - Highland Dancing.nl bestaat vandaag (woensdag) precies 5 jaar. Ook nu de leden in het afgelopen jaar nauwelijks bij elkaar konden komen vanwege het coronavirus, is de dansgroep ‘still going strong’.

Op 9 juni 2016 was het officieel: de Schotse dansgroep die al jaren in Zuidlaren trainde maakte een doorstart met een nieuwe naam: Highland Dancing.nl. De drie overgebleven leden wisten niet van opgeven en besloten de dansgroep weer vanaf nul op te bouwen. Met een nieuwe naam, een nieuw logo en een nieuw bestuur. Als er nou nog minimaal één lid bij kwam, dan konden ze samen de zaalhuur ophoesten en als dansgroep blijven bestaan. Dat lukte. En hoe. In de afgelopen vijf jaar groeide het aantal dansers - in wisselende samenstelling - enorm. En ieder jaar is er nieuwe belangstelling. Niet alleen vanuit de drie noordelijke provincies, maar ook vanuit het buitenland. Want Highland Dancing is - buiten de landen van het Verenigd Koninkrijk - ook erg populair in landen als Canada en Nieuw-Zeeland. ,,Daardoor sluiten er geregeld expats aan, die al in hun eigen land ervaring hebben opgedaan met deze energieke danssport”, zegt Isabelle Noot namens Highland Dancing.nl. ,,Na een bepaalde tijd moet er dan jammer genoeg weer afscheid genomen worden van elkaar.”

Dat zo’n afscheid niet definitief hoeft te zijn, bleek het afgelopen jaar. Vanwege corona werden de danslessen online gegeven, waarbij de expats vanuit hun nieuwe woonplek alsnog mee konden dansen. En er werden zelfs online workshops gevolgd, die gegeven werden door de zevenvoudig wereldkampioene Highland Dancing Marielle Lespérence vanuit Canada. Isabelle Noot: ,,Het was voor velen wel een beetje improviseren, om in de woonkamer een dansplek te creëren. Maar zo kon er in coronatijd toch nog gedanst worden. Hier en daar moest er wel wat uitleg gegeven worden aan de buren, waarom er elke dinsdagavond toch zo gestampt werd. Want wie de dansvorm wel eens gezien heeft, bijvoorbeeld bij de Schotse Highland Games of tijdens de Royal Edinburgh Tattoo, weet hoeveel er op en neer gesprongen wordt.”

Highland Dancing.nl bestaat inmiddels uit een harde kern van dansers, waar elk jaar nieuwe beginners bij aansluiten. ,,Aan het begin is het vooral werken aan de conditie en zorgen dat je de basisbewegingen in de benen krijgt. Na een jaar kun je dan vier basisdansen en is er de mogelijkheid om mee te doen aan een optreden, bijvoorbeeld tijdens de workshops die elk jaar gehouden worden tijdens het Rapalje Zomerfolkfestival in Groningen.”

Sinds een paar weken trainen de dansers weer elke dinsdagavond in buitenlucht; achter de Quintusschool in Glimmen. Regelmatig wordt de dansgroep hierbij met livemuziek begeleid door doedelzakspeler Robert van Straten. Zo raken beiden goed op elkaar ingespeeld, want ook het spelen voor dansers is een vak apart. Voor de dansgroep is het ook een goede gelegenheid om de toeschouwers, aangetrokken door de klanken van de doedelzak, goed te laten zien wat Highland Dancing nou eigenlijk inhoudt. ,,Doordat er momenteel geen festivals zijn om workshops te verzorgen, of andere gelegenheden om op te treden, is het lastig om als dansgroep naar buiten te treden en nieuwe leden te werven. Daarom kijken we ook naar andere locaties in het Noorden, zodat er op wisselende locaties getraind kan worden”, aldus Isabelle Noot, die belangstellenden aanraadt om voor meer informatie over Highland Dancing eens te kijken op www.highlanddancing.nl. ,,En misschien ben je dan wel aanwezig bij ons volgende jubileum.”