De reegeit wordt door de reebok bevrucht.
De reegeit wordt door de reebok bevrucht. (Foto: Normen Vink)

Reeën op liefdespad

Algemeen

ZUIDLAREN - De reeënbronstijd is weer begonnen en natuurfotograaf Normen Vink uit Zuidlaren had vorige week geluk om een parend reeënpaartje tegen te komen.

In een natuurgebied in de buurt van Glimmen kon hij ze ongestoord fotograferen op een afstand van 30 meter. ,,De reegeit wordt afgedekt door de reebok en ik heb dit schaakspel kunnen vastleggen op camera. Het is vrij zeldzaam om dit vast te kunnen leggen.”

De voortplantcyclus van een ree duurt bijna een jaar. Vanaf het moment van de bevruchting tot het geslachtsrijp worden van de reekalveren. In juli begint de voortplanting met de paartijd die tot half augustus duurt. Deze periode wordt de bronst genoemd. In deze vier weken zoekt de reegeit de reebok op. Waarna de reebok de reegeit lang kan achtervolgen (drijven). Uiteindelijk wordt er dan gepaard. De reegeit wordt daarbij door de reebok bevrucht. Nadat de reegeit bevrucht is begint de draagtijd van het ree.

,,Het is alleen jammer dat er in deze tijd van het jaar zo veel reeën onder de auto terecht komen. Dat heeft onder meer met de bronstijd te maken. Automobilisten moet extra voorzichtig zijn in deze tijd”, aldus Vink.