Het prestatief amateurvoetbal in Nederland is tot zeker half januari stilgelegd.
Het prestatief amateurvoetbal in Nederland is tot zeker half januari stilgelegd.

Winterstop begonnen voor eerste elftallen in amateurvoetbal

Algemeen

TYNAARLO - De KNVB heeft de competities in de standaardklassen van het amateurvoetbal tot half januari stilgelegd. Hiertoe heeft de voetbalbond besloten nu duidelijk is geworden dat het voorlopig niet is toegestaan om na 17.00 uur te sporten. Trainen is daardoor nauwelijks nog mogelijk.

Hiermee is voor de teams in de zogenaamde A-categorie (prestatief voetbal) de winterstop begonnen. Voor teams in de B-categorie (recreatief voetbal) gaat de competitie tot de winterstop gewoon door. De KNVB maakt dit onderscheid na advies van het Voetbal Medisch Centrum. In de A-categorie is de intensiteit bij wedstrijden hoog en dient de training niet alleen als tactische, maar ook als fysieke voorbereiding. Niet trainen zou voor teams in de A-categorie onlogisch en onverantwoord zijn, zo stelt de KNVB. Bij het recreatief voetbal ligt de intensiteit volgens de voetbalbond aanmerkelijk lager. Hier wordt minder frequent en intens getraind. Het schrappen van wedstrijden in de B-categorie kan in de ogen van de KNVB leiden tot bewegingsarmoede.

De KNVB had eerder al besloten om het amateurvoetbal voor aankomend weekend deels stil te leggen, maar wilde het Kamerdebat van afgelopen woensdag nog afwachten voor de weken daarna. De voetbalbond en sportkoepel NOC*NSF hadden de hoop de Tweede Kamer te bewegen het tijdstip van 17.00 uur op te rekken naar 20.00 uur, om zo meer trainingen mogelijk te maken. Hier wilde het kabinet echter niet aan.

Het reguliere wedstrijdprogramma in de A-categorie is voor komend weekend geschrapt, maar de KNVB stimuleerde clubs wel om eventuele inhaalwedstrijden te spelen. Zo stonden er inhaalduels gepland voor Actief, SVZ, Yde de Punt en Eext, maar deze zijn om verschillende redenen inmiddels afgelast.

Het doel van de KNVB is om alle competities half januari te hervatten. Uiteraard is dat afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland en de maatregelen van het kabinet.