Gevelisolatie is één van de populairste maatregelen om de energierekening omlaag te brengen.
Gevelisolatie is één van de populairste maatregelen om de energierekening omlaag te brengen.

Interesse in woningisolatie in Drenthe met 88 procent gestegen

Algemeen

ASSEN - Inwoners van Drenthe zijn de afgelopen maanden flink bezig geweest hun woning te isoleren. De interesse in isolatie nam in het eerste kwartaal van 2022 met liefst 88,4 procent toe ten opzichte van de eerste drie maanden van 2021. Dat blijkt uit een analyse van matchingsplatform Slimster (www.slimster.nl) op basis van Google Trends-data. Ook zelf zag Slimster het aantal isolatie-aanvragen sterk toenemen.

Het beter laten isoleren van de woning is een van de voornaamste ingrepen die Nederlanders doen om de energiekosten enigszins binnen de perken te houden. Landelijk gezien steeg de interesse in isolatie de laatste maanden dan ook met 79 procent ten opzichte van een jaar geleden. In Drenthe ligt dit percentage dus nog net iets hoger.

Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, kan de verschillen tussen de provincies wel verklaren. ,,Wat we zien is dat vooral in de Randstad, Noord-Brabant en Gelderland de vraag naar isolatie is toegenomen. Hier verdient een gemiddeld huishouden jaarlijks al gauw 4000 tot 6000 euro bruto meer dan in bijvoorbeeld Drenthe of Groningen. Het ligt voor de hand dat men dan ook eerder geld over heeft om te investeren in de woning.” Drenten lijken echter de uitzondering op die regel te vormen.

Landelijk gezien kende de vraag naar isolatie eind januari zijn hoogtepunt, zo geeft Schuurman aan. ,,Dakisolatie was daarbij veruit het populairst: het aantal aanvragen hiervoor lag op een gegeven moment liefst 171 procent hoger dan begin vorig jaar. Ook de interesse in spouwmuurisolatie verdubbelde bijna, terwijl de vraag naar gevelisolatie met 68 procent steeg.” Uit de cijfers van Google Trends blijkt dat in Drenthe de piek halverwege maart lag.

Hoewel de interesse in woningisolatie in Drenthe momenteel nog altijd hoger ligt dan in dezelfde periode vorig jaar, neemt de vraag inmiddels wel af. Schuurman waarschuwt echter alvast voor de komende winter: ,,Nu het koude weer achter ons ligt, storten we ons straks weer massaal op de aanschaf van airco’s. Daar ontstaan dan weer lange wachttijden. Toch zou ik willen aanraden om juist komende zomer aan te grijpen om je woning te laten isoleren. Dat scheelt je komende winter enorm veel energiekosten. En isolatiebedrijven hebben juist ‘s zomers vaak meer tijd.”