De Hunzeloop Wandeltocht leidt steevast langs mooie plekken in de omgeving van Zuidlaren. (foto Berend Pol)
De Hunzeloop Wandeltocht leidt steevast langs mooie plekken in de omgeving van Zuidlaren. (foto Berend Pol)

Bijzondere editie van de Hunzeloop Wandeltocht

Algemeen

ZUIDLAREN - Zuidlaren staat op zaterdag 17 september tijdens een speciale editie van de Hunzeloop Wandeltocht de hele dag in het teken van beweging, gezondheid en vitaliteit.

Op de derde zaterdag van september vindt traditioneel de Hunzeloop Wandeltocht plaats. Dit jaar is het een bijzondere editie. De Hunzeloop Wandeltocht vormt namelijk tevens de afsluiting van het programma Meters voor Diabetes, dat door Drentse deelnemers aan de Nationale Diabetes Challenge 2022 is gevolgd. Dat is ook de reden dat deze keer een route van 2,5 kilometer is toegevoegd aan het programma. Daarnaast geeft wethouder Miguel Ririhena van de gemeente Tynaarlo tijdens het wandelevenement het startsein voor de Drentse activiteiten in het kader van de Nationale Sportweek.

Het hoofdevenement op 17 september is uiteraard de Hunzeloop Wandeltocht. Initiatiefnemer is Stichting Het Drentse Landschap. De Hunzeloop wordt voor een brede doelgroep georganiseerd. Zowel geoefende als niet-geoefende lopers kunnen meedoen aan dit wandelevenement. Dit jaar zijn er routes van 2,5, 5, 10, 15, 20 en 25 kilometer. Er zijn gevarieerde routes uitgezet door de prachtige natuur. Onderweg worden diverse rustpunten ingericht waar iets gegeten en gedronken kan worden. Alle routes starten aan het Achterom in Zuidlaren.

De Hunzeloop Wandeltocht kent een eigen unieke formule. Naast wandelen in een mooie omgeving is er ook ruimte voor historie, cultuur en natuur. De gezelligheid begint al bij de start, waar deelnemers worden verwelkomd met een kopje koffie (of thee) en een echt Drents kniepertje. De routes van de Hunzeloop Wandeltocht zijn geen enkel jaar hetzelfde. De editie van 2022 bestaat weer uit veel afwisseling tijdens de route. Niet alleen qua natuur, ook wat (cultureel) erfgoed betreft. Zo is er een synagoge te bezoeken en komt de route langs een hunebed en een molen en door een museum.

De opbrengst van de Hunzeloop Wandeltocht komt ten goede aan Stichting Het Drentse Landschap, die dit op haar beurt weer investeert in het Drentse landschap. Inschrijven voor het wandelevenement kan via www.hunzeloopwandeltocht.nl.