Een impressie van hoe de bebouwing op het PBH-terrein er uit zou kunnen zien. (afbeelding LAOS Landschapsarchitecten)
Een impressie van hoe de bebouwing op het PBH-terrein er uit zou kunnen zien. (afbeelding LAOS Landschapsarchitecten)

Supermarkten, horeca, zorg, cultuur en appartementen op PBH-terrein

Algemeen

ZUIDLAREN - Op de voorzijde van het Prins Bernhardhoeve-terrein in Zuidlaren is plaats voor twee supermarkten, een gezondheidscentrum, een ruimte voor culturele en maatschappelijke activiteiten en horeca. Dat blijkt uit een zogenaamde volumestudie die LAOS Landschapsarchitecten heeft uitgevoerd in opdracht van de gemeente Tynaarlo.

De gemeenteraad van Tynaarlo had het college van B en W eind 2021 opdracht gegeven om onderzoek te laten doen naar de mogelijkheden om op het PBH-terrein maximaal twee supermarkten te realiseren in combinatie met een woon-, cultuur- en zorgprogramma. Volgens LAOS Landschapsarchitecten, dat de volumestudie in samenwerking met Specht Architecten & Stedenbouw heeft uitgevoerd, biedt het terrein plaats aan twee supermarkten van 2000 vierkante meter, een gezondheidscentrum van 2600 vierkante meter, een accommodatie voor culturele en maatschappelijke activiteiten van 475 vierkante meter en 400 vierkante meter horeca. De volumestudie voorziet ook in de realisatie van 52 appartementen. Daarvan kunnen 32 boven de supermarkten worden gebouwd. In het plan wordt uitgegaan van ruim 200 parkeerplaatsen. De kleinere bouwvolumes zijn voorzien aan de Brink OZ, en zouden qua bouwstijl het karakter kunnen krijgen van de boerderijtjes die hier vroeger stonden. De supermarkten en het gezondheidscentrum komen verder naar achteren te staan. De Brink wordt meer een verblijfsgebied, en er moet een goede verbinding ontstaan met het bestaande winkellint langs de Stationsweg.
De volumestudie werd vorige week gepresenteerd aan de gemeenteraad van Tynaarlo. Op donderdag 16 februari is er een inloopavond voor de inwoners van Zuidlaren. In de loop van dit jaar moeten de eerste schetsen zijn uitgewerkt tot een concreet plan waarover besluitvorming kan plaatsvinden. ,,We gaan van grof naar steeds fijner”, zegt wethouder Jurryt Vellinga. ,,Ik ben blij dat we nu deze stap kunnen zetten. Dat is goed voor de inwoners en ondernemers van Zuidlaren, en ook voor de gemeenteraad en het college.”