Plan Boom Drenthe wil kleine bosjes terugbrengen in het landschap.
Plan Boom Drenthe wil kleine bosjes terugbrengen in het landschap.

Plan Boom helpt particulieren in Drenthe met bosaanplant

Algemeen

REGIO - Plan Boom Drenthe wil, samen met particulieren, kleine bosjes terug in het landschap brengen op plekken waar het landschappelijk en historisch past. Ondanks hun kleine formaat zijn deze bossen van grote waarde: ze bieden voedsel- en schuilplekken voor dieren, slaan koolstof op, vormen verbindingen tussen natuurgebieden en maken het landschap gevarieerder. Grondeigenaren in het buitengebied die willen samenwerken, kunnen zich aanmelden.

Bossingels, hakhoutbosjes, geriefbosjes, erfbosjes: allemaal kleine boselementen die van oudsher voorkomen in het Drentse landschap, maar waarvan er in de loop der tijd veel zijn verdwenen. Landschapsbeheer Drenthe en de Natuur en Milieufederatie Drenthe zoeken particulieren die minimaal 0,25 hectare (2500 vierkante meter) van hun grond in het buitengebied willen beplanten met bomen en struiken. Vanuit het project voorzien de initiatiefnemers particulieren van advies, maken ze een beplantingsplan en stellen ze plantgoed beschikbaar. Landschapsbeheer Drenthe en de Natuur en Milieufederatie Drenthe leveren daarbij boom- en struiksoorten die van oorsprong in Drenthe voorkomen en passen bij het gebied, het landschap en de bodem.

Grondeigenaren uit Drenthe die geïnteresseerd zijn en aan de voorwaarden voldoen, kunnen contact opnemen met Landschapsbeheer Drenthe via info@lbdrenthe.nl. Meer informatie en de voorwaarden staan op de website www.planteenboomdrenthe.nl. Dit project voor particulieren is gefinancierd door de provincie Drenthe in het kader van de Drentse Bomen- en Bossenstrategie.

Met het project Plan Boom werken de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Landschapsbeheer Drenthe en Het Drentse Landschap samen met vele partners aan de aanplant van 1 miljoen extra bomen in Drenthe. Daar is ieders hulp bij nodig. Particulieren, bewonersinitiatieven, groepen, scholen en bedrijven kunnen allen meehelpen. Meer informatie staat op www.planteenboomdrenthe.nl