De vier onderscheiden inwoners van de gemeente Tynaarlo met burgemeester Marcel Thijsen. (foto: Persbureau Drenthe)
De vier onderscheiden inwoners van de gemeente Tynaarlo met burgemeester Marcel Thijsen. (foto: Persbureau Drenthe)

Vier lintjes uitgereikt in Tynaarlo

Algemeen

VRIES – Vier koninklijke onderscheidingen heeft de gemeente Tynaarlo vandaag mogen uitreiken in het kader van de jaarlijkse lintjesregen rond Koningsdag. De gemeente is daarmee drie leden en één ridder in de Orde van Oranje-Nassau rijker. 

Eén decorandus, Marijke Gordijn uit Vries, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze zet zich al vijftien jaar in voor de tafeltennisvereniging in haar woonplaats en verricht daar diverse bezigheden, waaronder het begeleiden van jeugdteams, het draaien van bardiensten en het organiseren van toernooien. Ook heeft ze meerdere bestuurlijke functies vervuld, is ze actief binnen de sponsorcommissie en wil ze met OldStars-tafeltennis de sport beschikbaar maken voor ouderen die op een verantwoorde manier willen bewegen. Daarnaast is ze actief als bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Slaap-Waak Onderzoek, mede-oprichter van Chronotherapie Netwerk Nederland en ze probeert zonder winstoogmerk informatie te delen met de maatschappij over licht in relatie tot slaap.

Marion den Hengst uit Midlaren is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is medewerker van Slachtofferhulp Nederland, waar ze al meer dan twintig jaar mensen begeleidt en ondersteunt die slachtoffer zijn geworden van een strafbaar feit, verkeersongeval of calamiteit. Mevrouw den Hengst heeft zich vijf jaar lang gespecialiseerd in het ondersteunen van zedenslachtoffers binnen het Chronisch Trauma Verleden-team. Daar heeft ze onder meer slachtoffers begeleid die geweld en seksueel misbruik hebben meegemaakt in de jeugdzorg. Ze heeft ze onder meer voorbereid op het doen van een eventuele aangifte, de slachtoffers begeleid bij de rechtbank en met hen een schadevergoeding aangevraagd.

Jan Boer uit Donderen is onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft als vrijwilliger een kleine 45 jaar deel uitgemaakt van het bestuur van ijsvereniging De Kwabben in zijn woonplaats. Ook bij werkzaamheden en het organiseren van activiteiten kon op hem worden gerekend: zo maaide hij de dijk, was hij altijd present bij het onder water pompen van de baan en hield toezicht als de baan in de winter open was. Tussen 1997 en 2010 is tien keer een zomeractiviteit op de baan georganiseerd, meestal een wedstrijd kanovaren. Daarnaast is Boer al meer dan 25 jaar vrijwilliger bij de Vereniging voor Volksvermaken Donderen, eerst in het bestuur en nu in de activiteitencommissie. Hij is betrokken bij het jaarlijkse paasvuur, het zomerfeest en het opzetten van de kerstboom in het dorp.

Jack Wijker uit Eelde is erg actief in zijn woonplaats. Zo is hij al sinds 1984 betrokken bij voetbalvereniging Actief in verschillende functies: voorzitter, trainer/coach, scheidsrechter en redactielid van het jubileumboek ‘Actief in voetbal’ dat bij het 75-jarig bestaan van de club is uitgekomen. Wijker geeft daarnaast al twintig jaar rondleidingen aan groepen in het Klompenmuseum en bijna net zo lang is hij al presentator van de wekelijkse sportuitzending op maandagavond op Radio Tynaarlo Lokaal. Verder vervult hij sinds 2014 bestuurlijke functies binnen de Vereniging voor Volksvermaken Eelde en is hij actief bij onder andere de fietsvierdaagse, het paasvuur en de jaarmarkt. Tot slot is de Eeldenaar vijftien jaar chauffeur geweest bij de Stichting Belbus Eelde. Wijker is eveneens benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

De onderscheidingen zijn door burgemeester Marcel Thijsen uitgereikt tijdens een bijeenkomst in de Dorpskerk in Vries.