De wereldprimeur van de onthulling van de waterstof-GPU op Groningen Airport Eelde.
De wereldprimeur van de onthulling van de waterstof-GPU op Groningen Airport Eelde. (Foto: León van Dorp)

Onthulling waterstof GPU op Groningen Airport Eelde is wereldprimeur

Algemeen

EELDE - De eerste Ground Power Unit (GPU) op waterstof is vandaag onthuld op Groningen Airpot Eelde. Het gaat om een wereldprimeur. 

GPU’s zijn aggregaten die worden ingezet om vliegtuigen aan de grond van stroom te voorzien. Op dit moment worden voornamelijk diesel-GPU’s ingezet op luchthavens. Op initiatief van Groningen Airport Eelde is zo’n dieselaggregaat omgezet naar waterstoftechnologie: een duurzame oplossing én op dit moment uniek in de wereld.

Initiatiefnemer Groningen Airport Eelde (GAE) werkte nauw samen met New Energy Coalition, Provincie Drenthe, KLM Equipment Services, HyTrEc2, de Rijksuniversiteit Groningen, en Holthausen Clean Technologies om de GPU op waterstof te realiseren. Holthausen heeft een groot aandeel gehad in het ombouwen van de diesel-GPU naar waterstof-GPU. Nu de GPU is gerealiseerd wordt het certificeringsproces gestart, zodat deze zo snel mogelijk ingezet kan worden tijdens de grondafhandeling van vliegtuigen op de noordelijke luchthaven. GPU’s zijn verantwoordelijk voor 10 procent van de totale luchtvaartemissies bleek uit een vandaag gepresenteerd onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Waterstof-GPU’s hebben een significant lagere milieubelasting dan diesel-GPU’s.

De onthulling vond plaats tijdens de Zomerborrel, een evenement dat GAE vandaag organiseerde. De wereldprimeur bracht vele geïnteresseerden naar de luchthaven. Zo’n 140 gasten meldden zich aan voor het evenement, en aanschouwden het moment waarop de GPU werd onthuld.

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra (Provincie Drenthe) nam de onthulling voor zijn rekening. Hij heeft een belangrijk aandeel gehad in de realisatie van de GPU, en ontving daarom de eerste ‘Hydrogen Valley Airport Ambassador-Award’. ,,De GPU op waterstof is een belangrijke ontwikkeling, en een goede stap in de richting van GAE’s duurzame toekomst: de ambitie is om in 2030 de duurzaamste luchthaven van Europa te zijn op het gebied van waterstof”, aldus directeur Meiltje de Groot. 

Meer informatie over de duurzame projecten op Groningen Airport Eelde is te vinden op www.nxtairport.nl waaronder mee de voortgang en toekomstige ontwikkelingen zijn te volgen.