Afbeelding

Tynaarlo heeft hoogste percentage zonnepanelen

Algemeen

TYNAARLO - De inwoners van Drenthe zijn voor het tweede jaar op rij koploper in het installeren van zonnepanelen.

Liefst 38 procent van de woningen in Drenthe beschikt inmiddels over zonnepanelen. Dat is aanzienlijk meer dan in bijvoorbeeld Zuid-Holland, waar het percentage stokt bij 18 procent. Vooral in de gemeenten Noordenveld, Tynaarlo, Borger-Odoorn en Emmen nam het aantal woningen met zonnepanelen vorig jaar sterk toe. Dit blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan op basis van recent gepubliceerde CBS-cijfers.

Hoewel de toename in de gemeente Noordenveld het grootst was, is dit niet de gemeente met het hoogste percentage zonnedaken. Dat is namelijk Tynaarlo, waar inmiddels 49,6 procent van alle woningen over zonnepanelen beschikt. Ook in Midden-Drenthe en Westerveld ligt dit percentage boven de 45 procent. De gemeente Meppel blijft in dit opzicht wat achter: hier wekt 29,7 procent van de woningen eigen stroom op. Ook Emmen, Hoogeveen en Assen scoren duidelijk lager dan de rest van Drenthe. Dat heeft er volgens Zonneplan mee te maken dat deze gemeenten relatief veel appartementen kennen, waardoor bewoners niet zelf kunnen kiezen voor zonnepanelen, maar afhankelijk zijn van de verhuurder of VvE.

Meeste geschikte woningen buiten Randstad
Dat laatste vertaalt zich ook landelijk gezien door. Al jaren is het percentage huizen met zonnepanelen in de provincies buiten de Randstad het grootst. Met name de noordelijke provincies en Zeeland wekken relatief gezien erg veel zonnestroom op. Dat zijn dan ook de provincies met veel geschikte daken. Wel heeft afgelopen jaar een kleine verschuiving plaatsgevonden. Waar de top 5 in 2021 nog bestond uit Drenthe, Friesland, Zeeland, Limburg en Groningen, wisselden in 2022 Friesland en Zeeland van positie en hetzelfde gold voor Limburg en Groningen. Zuid-Holland was en blijft hekkensluiter.

Vraag genormaliseerd
Als gevolg van de energiecrisis nam de vraag naar zonnepanelen vorig jaar buitenproportionele vormen aan en liepen wachttijden op tot soms wel bijna een jaar. En hoewel de interesse nog altijd groot is vergeleken met de jaren voor 2022 is de vraag wel wat genormaliseerd, zegt Zonneplan. In sommige regio’s kan alweer binnen acht weken geïnstalleerd worden, in andere regio’s gaat het nog altijd om zo’n zes maanden.