Afbeelding

Bierproeverij Maallust bij Cosineros groot succes

Algemeen

ZUIDLAREN - Bij restaurant Bij Cosineros in Zuidlaren vond afgelopen vrijdag de eerste bierproeverij plaats: wat Bij Cosineros betreft hopelijk het begin van een mooie reeks aan proeverijen. De aftrap werd verzorgd door de bekende Drentse brouwer Maallust, waar Bij Cosineros al langere tijd mee samenwerkt. Maallust uit Veenhuizen heeft het hele jaar door een wisselbier op de tap Bij Cosineros; nu nog met de Deerne (lentebock) maar binnenkort arriveert de Kolonist (weizenbier).

Roderick Veuger, biersommelier bij Maallust, hobbybrouwer en bovenal bierliefhebber, vertelde de deelnemers aan de bierproeverij vrijdagavond uitgebreid over het brouwen van bier, de ingrediënten, de benodigde materialen en de smaken die allemaal gemaakt kunnen worden. Naast een inkijkje in de vele gereedschappen en ingrediënten die nodig zijn voor het brouwen van bier leverde de avond vooral de mooie verhalen van Veuger, anekdotes en veel achtergrondinformatie op.

De ruim dertig deelnemers kregen op het overdekte terras van Bij Cosineros vijf bieren van Maallust voorgeschoteld: Vagebond, de Zware Jongen, de Weldoener, de Kolonist de Vreemdeling en de 1818. De bijpassende hapjes werden natuurlijk verzorgd door de kundige koks van Bij Cosineros.

De volgende proeverij wordt gehouden op 26 juni in de middag. Eigenaar Marc Willemse van Bij Cosineros kijkt tevreden terug: ,,Dit is een mooie manier om de bedrijven met wie wij samenwerken voor het voetlicht te brengen. Leerzaam voor de deelnemers en uiteraard ook smakelijk en gezellig.’’

!