De synagoge aan de Zuiderstraat in Zuidlaren.
De synagoge aan de Zuiderstraat in Zuidlaren.

Dominee Geert Hovingh verzorgt synagogelezing

Algemeen

ZUIDLAREN - Geert Hovingh, emeritus-predikant en kerkhistoricus, verzorgt op zondag 22 mei vanaf 15.30 uur de jaarlijkse synagogelezing in de synagoge in Zuidlaren. Hij zal vertellen over predikanten die in de Tweede Wereldoorlog Joden hielpen.

Jaren geleden raakte Hovingh op het terrein van het Yad Vashem Holocaust Memorial Centre te Jeruzalem in gesprek met een historicus, die hem erop aansprak dat er misschien meer Joden van de ondergang gered hadden kunnen worden als de Nederlandse kerken - en dan met name hun predikanten en voorgangers - zich meer voor hen hadden ingespannen. Daar had Hovingh geen verweer tegen, maar het bracht hem er wel toe om - op instigatie van oud-verzetsman Johan Snoek een historisch onderzoek te verrichten naar predikanten van alle Nederlandse protestantse kerken die wél Joodse levens hebben gered.

Inmiddels is Hovingh daar nu ruim 10 jaar mee bezig en heeft hij de namen en levensverhalen van zo’n kleine 600 predikanten kunnen achterhalen - dat getal staat dan voor 20 procent van het predikantenbestand gedurende de oorlogsjaren - en beschrijven. Het is zijn bedoeling om - als het onderzoek is afgerond - nog op het onderwerp te promoveren aan de Theologische Universiteit te Kampen. Tenslotte werkt hij nog mee aan een additioneel historisch onderzoek naar de houding van de in de protestantse kerk opgegane kerkgenootschappen jegens de Joden tijdens de oorlog als vervolg op de schuldbelijdenis die in 2020 vanuit de PKN naar de Joodse gemeenschap in Nederland werd uitgesproken. Daar kwam toen nogal wat kritiek op.