Henk Jongebloed is door burgemeester Anno Wietze Hiemstra benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. (foto Liam Kuiper/LK Media)
Henk Jongebloed is door burgemeester Anno Wietze Hiemstra benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. (foto Liam Kuiper/LK Media)

Henk Jongebloed, oprichter FestiValderAa, krijgt lintje

Algemeen

SCHIPBORG - Henk Jongebloed, de oprichter en creatief directeur/programmeur van FestiValderAa, is zondagavond koninklijk onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Hij heeft de versierselen opgespeld gekregen door burgemeester Anno Wietze Hiemstra van de gemeente Aa en Hunze op de laatste dag van de tiende editie van het festival. Jongebloed neemt gedeeltelijk afscheid van het festival: na dit jaar zal hij alleen nog de theaterprogrammering doen.  

Kleintje Oerol
Henk Jongebloed werkte jaren als vrijwilliger op Oerol toen hij in 2010 plannen kreeg om een cultureel festival naar het Drentsche Aa-gebied te halen. Het festival kreeg de naam FestiValderAa en kende in 2011 haar eerste editie. Die sloeg direct aan: ruim 4.500 bezoekers trokken naar het Drentse stoomdallandschap. Inmiddels is het theater- en muziekfestival uitgegroeid tot een vaste waarde op de cultuuragenda van Drenthe en trekt het jaarlijks 9.500 bezoekers.

Burgemeester Hiemstra roemde op de laatste avond van de jubileumeditie van FestivalderAa Jongebloeds oog voor lokaal talent, verbindende rol en bevlogenheid. Onder toeluisterend oor van flink wat bezoekers vertelde de burgemeester dat het festival een cultureel feestje is voor jong en oud: ,,Het is kleinschalig, maar groots in de programmering. Zonder jou was het festival niet uitgegroeid tot wat het vandaag de dag is.’’