Mariken Jaspers met Ronnie Gardiner, de jazzdrummer die de RG-methode ontwikkelde.
Mariken Jaspers met Ronnie Gardiner, de jazzdrummer die de RG-methode ontwikkelde. (Eigen foto)

Fitte hersenen met Ronnie Gardiner Methode

Algemeen

ZUIDLAREN - André de Jong en Mariken Jaspers zullen op donderdag 28 september een open les geven over de Ronnie Gardiner Methode (RGM). 

RGM is een vrolijke oefenmethode om de hersenen te trainen en in een goede conditie te brengen en te houden. Voor mensen die last hebben van bijvoorbeeld verminderde concentratie, balans, geheugen of energie biedt RGM mogelijkheden. RGM combineert ritme en beweging in combinatie met mentale inspanning. De oefeningen worden zittend of staand uitgevoerd op het ritme van muziek. Het samen oefenen is zowel gezellig als inspannend en is geschikt voor iedereen, van jong tot oud, die de hersenen in een gezonde conditie wil krijgen of houden. 

,,Activering van de hersenen is enorm belangrijk voor ons dagelijks functioneren, welbevinden en bij het gezond ouder worden. RGM draagt daar aan bij”, aldus de docenten. ,,Deelnemers nemen om verschillende redenen deel aan een RGM-groep: er zijn deelnemers van alle leeftijden die willen voorkomen dat hun hersenen achteruitgaan. Anderen hebben restklachten als gevolg van corona, een TIA, ziekenhuisopname of een chemokuur en merken bijvoorbeeld dat hun hersenen trager zijn geworden en de concentratie afgenomen. Of mensen die, na een stressvolle periode, ervaren dat hun geheugen en energieniveau minder zijn geworden. Fitte hersenen zorgen ervoor dat men minder snel last heeft van de gevolgen van het ouder worden of beginnende dementie. Ook voor mensen met een aandoening als Parkinson, MS, burn-out en na een beroerte, CVA, of ander hersenletsel is het bijzonder zinvol om de hersenen op deze manier te trainen. Tijdens het oefenen worden vele hersengebieden op een speelse manier aan het werk gezet, waardoor deze gebieden beter gaan samenwerken en de conditie van de hersenen toeneemt. Dit is te merken aan een verbetering van concentratie en het kortetermijngeheugen, maar ook de balans, denksnelheid en het plannen kunnen beter worden.”

Er wordt tijdens de cursussen veel gevarieerd met het oefenen om de hersenen iedere keer weer op een andere manier uit te dagen. ,,En juist uitdaging is nodig om de hersenen goed actief te houden. Er wordt geoefend op muziek. In het begin is dat muziek met een rustig tempo, maar als oefeningen beter gaan dan wordt het tempo geleidelijk opgevoerd. De hersenen moeten dan sneller schakelen en ook dat schakelen is belangrijk om de hersenen in goede conditie te brengen. Daarnaast blijkt dat men van deelname aan RGM heel vrolijk wordt, deelnemers aan de open les zullen dat al ervaren.” 

In Zuidlaren heeft men al 10 jaar ervaring met RGM; Mariken Jaspers en André de Jong verzorgen RGM-cursussen voor diverse doelgroepen: gezonde ouderen, MS, Parkinson en CVA (beroerte). Jaspers geeft daarnaast individuele lessen aan mensen die, om verschillende redenen, niet in een groep kunnen deelnemen. Het afgelopen jaar deed zij dat ook met mensen die langdurige klachten hebben na een hersenschudding. Een veelgehoorde klacht bij hen is overgevoeligheid voor prikkels door licht of geluid en verminderde concentratie.

,,De meeste deelnemers zijn bijzonder enthousiast over de methode, zowel over de resultaten als over het plezier dat men erin heeft. Deelnemers kunnen het ervaren tijdens de open les. Tijdens deze les wordt de methode uitgelegd en kan men met enkele eenvoudige oefeningen meedoen om te ervaren hoe RGM werkt.”

De open les is op donderdagochtend 28 september om 10.30 uur in MFC De Ludinge aan Ludinge 4 in Zuidlaren. Aanmelden voor deelname kan via een email: www.bewegen@oefentherapie-zuidlaren.nl of telefonisch: 050 – 4095110. De deelname is gratis. Meer informatie over RGM is te vinden op www.rgm-nederland.nl.