Wethouder Ivo Berghuis gooit een stapel blikken om als openingshandeling van Speeltuin Doornakkers.
Wethouder Ivo Berghuis gooit een stapel blikken om als openingshandeling van Speeltuin Doornakkers. (Eigen foto)

Speeltuin Doornakkers Anloo feestelijk heropend

Algemeen

ANLOO - Wethouder Ivo Berghuis heeft vrijdag de gerenoveerde speeltuin Doornakkers in Anloo onder grote belangstelling feestelijke geopend. De kinderen genoten met hun ouders of grootouders van een steekijsje, een emmer spekkies, chips en van de speeltoestellen. Ouders en grootouders, maar ook omwonenden spraken hun waardering uit voor het welslagen van dit project. 

Toen de medewerker van de gemeente de oude schommel verwijderde, gingen de moeders vragen wanneer er een nieuw exemplaar kon worden verwacht. ,,Daarvoor moet je contact opnemen met de gemeente”, was zijn antwoord. En zo werd contact opgenomen met de gemeente en kon een afspraak worden gemaakt, waarin de dames werd geadviseerd contact op te nemen met Dorpsbelangen. 

De jonge moeders Manouk Dost en Annemarieke Tory opperden het probleem in maart tijdens het openbare deel van de bestuursvergadering van Dorpsbelangen. Ze vroegen zich af of er een potje was waarmee Dorpsbelangen een nieuwe schommel kon financieren. En ze vroegen of Dorpsbelangen het vernieuwen van een speeltuintje kon aanpakken, want ook het speeltoestel mocht wel worden vernieuwd. Het bestuur zegde toe uit te zullen zoeken wat de mogelijkheden waren.

Het bestuur informeerde bij omliggende dorpen hoe dit aan te pakken en op het internet werd een speurtocht gestart naar eventuele subsidiemogelijkheden. Zo kreeg men onder meer subsidie van de gemeente en de Provincie Drenthe. En de moeders besloten een inzameltocht te houden onder de ouders in Anloo. Zij speurden het internet af naar leuke speeltoestellen en hielden contact met de gemeente Aa en Hunze.  Uiteindelijk heeft alle moeite erin geresulteerd dat de speelplek een volledige renovatie heeft ondergaan. Een nieuwe schommel met onderliggende grasmatten voor de veiligheid, een duikelrek én een nieuw speeltoestel met glijbaan zijn door de gemeente geplaatst. De gemeente is uiteindelijk de beheerder van zo’n speelplek en waakt de komende jaren over de veiligheid van de toestellen. En vrijdag konden de kinderen weer naar hartenlust gebruik maken van de speeltoestellen.. 

Wethouder Ivo Berghuis samen met voorzitter Jaqueline Steinmetz van Dorpsbelangen Anloo