Met de opbrengst van de veiling kan het Taalhuis Zuidlaren nieuwe kasten en boeken kopen. (foto: gemeente Tynaarlo)
Met de opbrengst van de veiling kan het Taalhuis Zuidlaren nieuwe kasten en boeken kopen. (foto: gemeente Tynaarlo)

Schilderijenveiling levert ruim 6000 euro op voor Taalhuis Zuidlaren

Algemeen

VRIES - Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo heeft maandag tijdens een feestelijke bijeenkomst op het gemeentehuis in Vries twee kunstwerken in ontvangst genomen. De kunstwerken zijn een schenking van Rotary Club Zuidlaren Anloo, die de kunstwerken verwierf na een actie voor het Taalhuis in Zuidlaren.

In september organiseerde Rotary Club Zuidlaren Anloo een kunstproject in Zuidlaren. Op de Brink maakte het kunstenaarscollectief RinseKoetjeBil een maand lang schilderijen, geïnspireerd op het verhaal ‘De Kleine Prins’. De schilderijen, elf in totaal, werden vervolgens geveild. De opbrengst van ruim 6000 euro was voor het Taalhuis in Zuidlaren. Twee van die schilderijen heeft de Rotary nu aan de gemeente Tynaarlo geschonken. Ook werd tijdens de bijeenkomst een cheque van de Rotary aan het Taalhuis overhandigd.

Het Taalhuis, te vinden in alle bibliotheken in de gemeente Tynaarlo, heeft als doel om volwassenen beter Nederlands te leren lezen, schrijven, spreken en luisteren. Men kan er ook reken- en computervaardigheden verbeteren. Hiervoor worden allerlei activiteiten georganiseerd. Het Taalhuis heeft verschillende doelen met de opbrengst van de veiling. Zo wordt het ‘makkelijk lezen plein’ in de bibliotheek in Zuidlaren uitgebreid met nieuwe kasten vol boeken en tijdschriften. Daarnaast wordt het geld besteed aan meer dan 100 boeken, iPads, praat- en spreekplaten, alfaprentboeken en puzzels.

Burgemeester Thijsen benadrukte in zijn dankwoord aan de Rotary het belang van het Taalhuis. ,,Als je niet of niet goed kunt lezen en schrijven, staat dat je levensgeluk in de weg. Het is moeilijker om te werken of om simpelweg boodschappen te doen. Het is daarom hartstikke goed dat het Taalhuis in de bibliotheek er is. Hier worden steeds meer mensen geholpen deze vaardigheden wél onder de knie te krijgen, waardoor ze beter kunnen meedoen in de maatschappij.’’